Informatie over prepareren

Wat te doen als u een dier wilt laten opzetten of prepareren?
U kunt het dode dier rechtstreeks afleveren bij een erkende preparateur. In geval van een beschermde diersoort moet de preparateur het dier wat u wilt laten prepareren, registreren in een landelijke database. Tijdens deze registratie geeft de preparateur een merkteken uit, waarmee het dier wordt gelabeld. Tevens worden uw voorletter(s), achternaam en adres geregistreerd.

Hoe een gevonden dier te behandelen.
Het beste is om een gevonden dier wat u wilt laten opzetten, zo snel mogelijk in een plastic zak te doen. Sluit deze plastic zak zo goed mogelijk luchtdicht af; z.g. “zip” zakken werken hiervoor prima. Leg het ingepakte dier vervolgens in een diepvriezer. Lever het dier binnen drie dagen na de vondst af bij een erkend preparateur.

Prepareren: hoe gaat dat eigenlijk?
Het te prepareren dier wordt gevild middels een buik- rug- of flanksnede. De gehele huid, inclusief poten en/of vleugels en kop, wordt losgemaakt van het vleeslichaam. Daarna wordt de huid binnenstebuiten gekeerd en worden vlees- en vetresten verwijderd. Vervolgens gaat de huid enige tijd in een desinfectie- en looibad en wordt daarna grondig gewassen en gedroogd. Van het vleeslichaam wordt een afdruk gemaakt. Aan de hand van deze afdruk wordt een kunstlichaam gesneden of gespoten uit kunststoffen. Een kunstlichaam kan ook worden gewikkeld van houtwol en watten. Met klei wordt de anatomie van het vleeslichaam zoveel mogelijk na geboetseerd. Hierna wordt de huid over het kunstlichaam getrokken en dichtgenaaid. Het preparaat wordt vervolgens op een voetplank of ornament geplaatst. De kunstogen worden ingezet en met spelden wordt de huid rond ogen en lippen vastgezet. Het preparaat wordt in een zo natuurlijk mogelijke stand gemodelleerd, moet vervolgens een paar weken drogen en kan dan definitief worden afgewerkt.

Preparaten onderhouden.
Zet of hang een preparaat niet in de felle zon; de vacht of veren kunnen hierdoor verkleuren. Vogels kunt u het beste stof afnemen met een zachte kwast. Strijk hiermee over de vogel in de richting van de veren. De vacht van zoogdieren kunt u voorzichtig stofzuigen en de haren kunt u hierna weer opkammen. De (kunst)ogen kunt u schoonmaken met een wattenstaafje, vochtig gemaakt met water of spiritus. Tijdens het opzetten worden preparaten behandeld met o.a. anti-mot middelen. U kunt een preparaat jaarlijks een keer te behandelen met een insecticide-spray.